GEK IZLETI


Change language: English


Белоглави суп, меандри, Ледена пећина - Увац

постављено: 2.8.2017.

19. - 20. августКрените са географско-еколошким клубом у још једну авантуру и уживајте у предивној природи Западне и Југозападне Србије. Ићи ћемо до водопада Скакало код Дивчибара, провести један дан на Mountain music fest-у који се одржава на Дивчибарима и следећег дана сплаварити Увцем, обићи Ледену пећину и видети већ свима познате природне вијуге ☺Субота, 19. август

7:15: Полазак са главне железничке станице код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како би смо кренули на време.
Путујемо Ибарском магистралом преко Мионице ка Дивчибарима. Након Мионице, на неких 20 км стајемо код чесме са пијаћом водом и пешачимо до прелепог водопада Скакало.
Враћамо се истом стазом и настављамо вожњу до центра Дивчибара.

11.00: Долазак на Дивчибаре.
Постављамо шаторе у кампу, који ће бити организован од стране Mountain music fest-а. Поред музичког програма (Земља грува, ZAA и других извођача), љубитељи природе имаће прилику да учествују у многобројним додатним садржајима: oријентиринг, авантура парк, јога, color run, на пиву са нaучником, друштвеним играма и још много тога.
Фестивал почиње у 12h и траје до 23 сата.
Детаљан програм фестивала можете видети на Facebook event-у фестивала.Недеља, 20. август

7.00: Буђење, лична хигијена, паковање шатора.

8.00: Полазак за Увац. Путујемо преко Ужица и Златибора до Нове Вароши.

11.00: Полазак на сплаварење са локалитета Растоке (око 8-10 км од Нове Вароши), сплаварење Увачким (Сјеничким) језером у дужини од око 12-13 км, посматрање белоглавих супова и других птица на гнездима и у лету, посета Леденој пећини у дужини од око 700 метара, “пењање” видиковца Велики врх (са спектакуларним погледом на кањон Увца) повратак на место поласка, сплаварењем. Цео обилазак траје око 4,5 до 5 сати.

17:00: Одлазак на ручак у неком од ресторана у Новој Вароши.

18.00: Полазак за Београд.ОПРЕМА: гојзерице, велики ранац, мали ранац, заштита од ветра, сунца и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа примерена временским условима, шатор, врећа за спавање, подлошка, посуда и прибор за оброке, прибор за личну хигијену, купаћи костим, храна из ранца.

* Постоји могућност да се обезбеди пар шатора (у случају да неко не поседује свој)


ЦЕНА: 4.600 РСД (минибус, 20 особа).


У цену укључено: превоз, смештај и оброци возача, улазница за фестивал, сплаварење, улаз у Специјални резерват природе Увац и Ледену пећину, организацијски трошкови, вођство пута.


У цену није укључено: оброци, индивидуални трошкови.


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом.

РОК ПРИЈАВЕ: до 11.августа ☺

ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализује: Александра Цветковић

064 89 51 330

064 89 51 330

gek.cnkudavinci@gmail.com

Безданска амазонија

постављено: 12.7.2017.

5.-6. август„Водено насеље“ како још називају Бездан се налази на тромеђи Србије, Хрватске и Мађарске, 10 km од границе са Мађарском, 5 km од међународне реке Дунав, односно границе са Хрватском, а у околини се налази СРП „ГорњеПодунавље“ са изузетним заштићеним екосистемима. Старо је војвођанско насеље, а популарно га називају водено, јер је окружен воденим токовима са свих страна и до њега се може стићи само преко мостова.

Бројни дрвореди тужних врба поред канала, бели локвањи и остала разноврсна вегетација која краси канале одају утисак да се налазите у „амазонији“ и дају посебну лепоту овом крају. Бездан се може сматрати и престоницом парфема у Србији, јер је овде отворен први и једини Музеј парфемских бочица на Балкану. Бездан има још нешто оригинално, по чему је јединствен у Европи, а то је ткачница свиленог дамаста, али је познат и по још много чему, а на вама је да то откријете са нама ☺Субота, 5. август

7:00: Полазак са главне железничке станице код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како би смо кренули на време

Путујемо преко Новог Сада, Врбаса и Сомбора. Правићемо успутне паузе за кафу и одмор.

11.00: Долазак у Бездан. Обилазимо етно кућу Јелена, која има богату етнолошку збирку разноврсних предмета. У оквиру етно куће постоји сувенирница и ресторан где се можемо освежити пићем.

12.00: Посета музеју парфема (факултативно). Овај, по много чему јединствен музеј, отворен је пре пар година и садржи преко 2.000 парфема из свих крајева света. Бочице су сакупљане више година из хобија, још од малена. Једини музеј парфема који има више бочица се налази у Барселони, који поседује око 4.000 бочица, О скоро сваком примерку-парфему, посетиоци могу чути интересантну причу, анегдоту и једна од карактеристика овог јединственог музеја је да функционише по принципу `библиотеке`, само што се у овом случају не изнајмљују књиге, већ парфеми, а услов је да се бочица врати после употребе.13.00: Посета ткачници безданског дамаста „Новитет-Дунав“ (факултативно). Безданско ткачко занатство потиче из 18. века и тада се ткало, а и данас још увек, на разбојима који су били најсавременија технологија. Израда производа (столањаци, салвете, постељина) врши се искључиво на ручним разбојима жакард ткања са бушним картицама. Ткачница је проглашена за културно добро и под заштитиом је државе.

14:00: Одлазак у камп поред обале Великог бачког канала и постављање шатора.

15:00: Организован ручак, на менију ћемо имати специјалитет овог краја – Рибљи паприкаш са домаћим резанцима ☺16:00: Вожња катамараном до преводнице Бездан и Дунава, природне границе Србије и Хрватске (I група – 12 особа).

Час јоге (II група).

Замена група ☺

19:00: Слободан програм за уживање у манифестацији „Тројни сусрет“ са богатим забавним и културним програмом.


Недеља, 6. август

8.00: Буђење, лична хигијена, доручак, паковање шатора.

10.00: Одлазак на Нананин салаш, настао 2010. године, досељавањем младог брачног пара, који су живот у граду заменили животом на селу и у природи. Овде у хармонији живе козе, кокошке, пси, мачке и зечеви. Салаш је препознатљив по аутентичаним козијим сиревима које домаћини сами праве и који нам поручују да смо добродошли на њиховој фарми срећних козица и укусних сирева ☺12.00: Идемо даље до Бачког Моноштора и посећујемо једину регистровану радионицу дрвених чамаца у Србији и пчеларско домаћинство (фалкутативно).

13.30: Након посете, бициклама возимо до Сомбора и Великог бачког канала, где ћемо направити паузу за ручак. Укупна дужина руте коју ћемо возити је око 15км. Могуће је купање у каналу док чекамо ручак ☺

17:00: Полазак за Београд са успутним паузама.

21.00: Долазак у Београд испред главне железничке станице.


ОПРЕМА: патике, велики ранац, мали ранац, заштита од ветра, сунца и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа примерена временским условима, шатор, врећа за спавање, подлошка, посуда и прибор за оброке, прибор за личну хигијену, купаћи костим.

* Постоји могућност да се обезбеди пар шатора (у случају да неко не поседује свој)


ЦЕНА: 3.800 РСД (минибус, 20 особа).

Цене факултативних посета уз стручно вођење локланог водича:
- музеј парфема: 150 РСД
- ткачница свиленог дамаста: 250 РСД
- радионица дрвених чамаца и пчеларско домаћинство: 250 РСД


У цену укључено: превоз, смештај и оброци возача, ручкak (субота), вожња катамараном, бицикла, организацијски трошкови, вођство пута
.


У цену није укључено: остали оброци, посета музеју парфема, посета ткачници свиленог дамаста, радионици дрвених чамаца и пчеларском газдинству, индивидуални трошкови.


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом.

РОК ПРИЈАВЕ: до 28. јула ☺

ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализује: Александра Цветковић

064 89 51 330

064 89 51 330

gek.cnkudavinci@gmail.com

Рај у подножју Старе планине

постављено: 27.6.2017.

21.-23. јул
17.15 – 22.00Стара планина као једна од најлепших и најочуванијих планина југосисточне Србије, са разноврсним природним добрима, биљним и животињским светом и богатом руралном традицијом, проглашена је за Парк природе 1997 године. Припада Карпатско-балканском планинском ситему, а на очуваност природе ове планине свакако је утицала њена изолованост. Друго име за Стару планину је Балкан, па је заправо по овој планини Балканско полуоструво добило име. Поред највишег врха Србије, Стара планина је изузетно богата водом па је красе чудесни водопади, бистре реке, богате шуме, поља шумског воћа, разноврсна флора и фауна, због чега носи епитет „планинска лепотица на истоку Србије“ и током целе године представља идеално место за љубитеље нетакнуте природе.

Завојско језеро, смештено на само 15 км од Пирота, омиљено је излетиште локалаца и представља прави рај за излетнике. Настало је још давне 1963. године услед великог клизишта које је преградило реку и формирало природу брану, а име је добило по некадашњем селу Завој које је потопљено услед покретања клизишта и формирања бране.Петак, 21. јул

17.15: Полазак са главне железничке станице код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како би смо кренули на време. Путујемо аутопутем до Ниша, одакле се одвајамо, и возимо се кроз Сићевачку клисуру према Пироту, а затим од Пирота даље настављамо ка Завојском језеру још 15ак километара (правићемо успутне паузе).

21.30: Стижемо на Завојско језеро, подижемо камп, дружимо се уз логорску ватру :)Субота, 22. јул

8.00: Буђење, лична хигијена, доручак, купање у језеру, паковање шатора у комби који одлази са нашим стварима до села Темска.

11.00: Пешачење живописном стазом до села Темска, видећемо мали водопад који прави река Височица, излазимо на асфалтни пут и идемо ка Темској. На око 3 км од села испод водопада Буковачки до подижемо опет камп. Укупна дужина стазе је око 12 км коју прелазимо за око 4 сата хода са паузама. Стаза је лагана и терен је раван, а предео кроз који пролазимо предиван :)

16.00: Посета Манастиру Светог Ђорђа, који се налази око 1,5 км од нашег кампа на путу ка селу.

16.30: Одлазак на ручак у селу (ручак ће бити организован, кувано јело из казана :)

Након ручка, слободно време за различите активности: могуће купање у реци Темштици, а у једном делу на самој обали реке постоји мини бар где се може попити пиће по јефтиним ценама. Дружење уз логорску ватру и одлазак на спавање.Недеља, 23. јул

8.00: Буђење, лична хигијена, доручак, паковање шатора.

10.00: Комбијем идемо до аутентичног старопланинског села Топли до одакле крећемо пешака око 4 км до доњег Пиљског водопада, једног од најлепших водопада на Старој планини. Након обиласка водопада, враћамо се истом стазом до села. Укупна дужина стазе је 8 км и захтева лакши ниво физичке кондиције.

15.00: Повратак у село Темска на организовани ручак (такође кувано јело из казана).

17.00: Повратак за Београд са успутним паузама.


ОПРЕМА: гојзерице/трекинг патике, велики ранац, мали ранац са водом и храном за пешачење, штапови, заштита од ветра, сунца и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа примерена временским условима, шатор, врећа за спавање, подлошка, посуда и прибор за оброке, прибор за личну хигијену, купаћи костим.


ЦЕНА: 4.200 динара (минибус, 20 особа).


У цену укључено: превоз, смештај и оброци возача, два ручка (субота и недеља), организацијски трошкови, вођство пута.


У цену није укључено: остали оброци, индивидуални трошкови.


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом.

РОК ПРИЈАВЕ: до 14. јула :)

ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализује: Александра Цветковић

064 89 51 330

064 89 51 330

gek.cnkudavinci@gmail.com

Под звезданим небом планине Таре

постављено: 22.5.2017.

16.-18. јун
17.30 – 21.00

„Она је велика као медвед, елегантна као оморика, поносита као бор, достојанствена као дивокоза на стени при заласку сунца, дивља као младица у брзаку Дрине, сурова као вук када улети међу овце, неухватљива као соко у лету, непредвидива као орао који кружи небеским плаветнилом. Мека као млада јела у сенци, нежна као очи срне док посматра лане, непоновљива као вилин коњиц који живи за љубав“.


Oвако гласе стихови Миодрага Петровића, руководиоца службе надзора НП Тара.


фото: Гашпер Шубеј


Планина Тара, једна од најлепших планина западне Србије, представља праву оазу нетакнуте природе. То је планина Динарског система, живописних пејсажа, проткана пашњацима и ливадама, прекривена густим четинарским и листопадним шумама, станиште ретких биљних и животињских врста, због чега је 1981. године проглашена за Национални парк Тара. Због повољности килме и положаја планине Таре, опстао је реликт и ендемит балканског полуострва Панчићева оморика, као и многи други споменици природе, а чак 80% укупне површине НП чине шумски екосистеми.

Предео Заовине на Тари, изолован од главних саобраћајница граничи се са Златибором и осим истоименог језера, представља разноврстан и предиван предео, који се сваког часа мења и пружа нове доживљаје. Језеро Заовине представља вештачку акумулацију на висини од 892 метра, настало изградњом бране на реци Бели Рзав. Због изолованости, представља прави рај за заљубљенике у природу.


Петак, 16.јун.

17.30: Полазак са железничке станице код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како би смо кренули на време.

17.30-22.30: Превоз до Извиђачког дома „Заовине“ са паузама.

22.30-23.00: Смештај, предах, постављање шатора у дворишту дома.

23.00-23.30: Представљање програма и правила.

23.30: Слободно време и спавање.


Субота, 17.јун.

7.00-8.00: Устајање, лична хигијена.

8.00-8.30: Доручак (из ранца).

8.30-9.30: Упознавање са топографском картом и увод у оријентацију.

9.30-10.00: Спремање и полазак на Митровац.

10.30-11.45: Пешачење од Митровца до видиковца Бањска стена (упознавање са маркацијом и оријентација у природи на терену).

11.45-12.45: Бањска стена, одмор на видиковцу, сликање, уживање у погледу (примена Бусоле М53).

12.45-14.00: Повратак до Митровца.

14.00-15.00: Пауза за ручак у једном од ресторана.

15.00-15.20: Након ручка превозимо се до Заовинског језера.

15.20-17.00: Слободно време на језеру, купање.

17.00-19.00: Повратак пешака до дома/кампа (око 7 км).

19.00-19.45: Одмор у кампу.

19.45-21.15: Припрема вечере – роштиљ.

21.15-00.00: Роштиљ, забава, логорска ватра, спавање.


Недеља, 18.јун.

8.00-9.00: Устајање, лична хигијена.

9.00-9.30: Доручак (из ранца).

9.30-10.30: Распремање, паковање шатора и припрема за полазак.

10.30-11.40: Превоз до манастира Раче.

11.40-13.30: Манастир Рача и врело Лађевац (више информација).

13.45-14.00: Превоз до Бајине Баште.

14.00-17.30: Обилазак Бајине Баште, слободно време и ручак у једном од ресторана.

17.30-21.00 Повратак за Београд.

21.00: Долазак на главну железничку станицу Београд.


НАПОМЕНА: Могуће коришћење кухиње и тоалета у дому, сатница се мора поштовати да би кренули на време, не ометају се други док спавају, свака штета у дому се плаћа, поштује се кућни ред дома.


ПРЕДАВАЊА: O оријентацији (уз помоћ природних и вештачких објеката, уз помоћ звезда и употреба бусоле М53), топографској карти (размера карте, топографски знаци), планинарској маркацији (изглед маркације и чему служи), основна правила планинарења (кретање, понашање, паузе, опрема).


ОПРЕМА: Гојзерице/трекинг патике, велики ранац, мали ранац са водом и храном за пешачење, штапови, заштита од ветра, сунца и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа примерена временским условима, шатор, врећа за спавање, подлошка, прибор за оброке, прибор за личну хигијену, купаћи костим.


ЦЕНА: 3.800 динара (минибус, 20 особа).


У цену укључено: превоз, смештај и оброци возача, смештај учесника, организацијски трошкови, вођство пута, вечера/роштиљ (субота) у дому.


У цену није укључено: вечера-петак (из ранца), доручак–субота и недеља (из ранца), ручак у ресторану на Митровцу и у Бајиној Башти, индивидуални трошкови.


За групу од 30 учесника цена се умањује за 200 динара.


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом.

РОК ПРИЈАВЕ: до 10. јуна :)

ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализујu: Александра Цветковић и Богдан Јаковљевић

064/8951330

gek.cnkudavinci@gmail.com

Изазов на "српским Алпима"... Поход на Трем

постављено: 11.5.2017.

3. јун:
6.15 – 22.00

Сува планина, драгуљ југоисточне Србије, која плени својом чаробношћу и лепотом, спада у најлепше и најживописније планине наше земље. Припада југозападном делу Карпатско-балканског планинског система, а стрми крашки одсеци и изузетна неприступачност на северној страни, чине је и једном од најдивљијих планина на Балкану.


Сува планина је проглашена за подручје са статусом резервата природе и објектом геонаслеђа Србије јер је одликује богат и разноврстан екосистем и богатство шума, а представља и станиште 1300 биљних врста, што чини око половину укупне флоре Србије. Успон на највиши врх Суве планине, Трем, који је висок 1810 метара, спада у један од најлепших и најизазовнијих у Србији.


6.15h: Полазак са железничке станице, код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како би смо кренули на време.

Вожња аутопутем преко Ниша где се искључујемо за Нишку Бању и настављамо до села Горња Студена и Бојаниних вода, места одакле крећемо на успон. Правићемо успутне паузе.

10.00h: Полазак на успон од Бојаниних вода (850 мнв), узбрдо маркираном стазом. На самом почетку шумске стазе налази се извор који је последњи и једини на овом путу. Стазом идемо лагано кроз шуму уз релативно средњи нагиб, који је све већи како се ближимо превоју Девојачки гроб (1311 мнв). Овде ћемо направити паузу па настављамо ка врху који се чини да је на дохват руке :)

14.00h: Након четири сата успона, освајамо Трем (1810 мнв), где правимо већу паузу за предах, одмор, ужину, фотографисање, уживање у погледу док будемо радили јогу :)

Повратак истом стазом до Бојаниних вода.

18.00h: Крећемо за Београд из Горње Студене, а успут ћемо стати у један од ресторана на вечеру (накнадно ће бити објављено).

22.00h: Планирани долазак у Београд.


Укупна дужина стазе износи 15 километара и умереним ходом са паузама прелази се за око 7 сати. Укупан успон је око 1000 метара.

ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са храном и водом за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, слојевита одећа примерена временским условима.


ЦЕНА: 2.400 динара (минибус, 20 особа)


У цену укључено: превоз, организацијски трошкови, вођство пута и услуге јогине


У цену није укључено: вечера, индивидуални трошкови


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом.

РОК ПРИЈАВЕ: 25. мај.

ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализује Александра Цветковић – Сашка

064/8951330

gek.cnkudavinci@gmail.com

Смарагдни бисер... Градац

postavljeno: 21.3.2017.

9. април:
7.00 – 22.00 h

Једна од најчистијих река Европе, Градац представља свакако прави бисер природе и наше земље. Прелеп је у свако доба године и свако ко га једном посети, остаје затечен његовом лепотом и поново му се враћа.


Река Градац настаје од Буковске реке и Забаве, дужине од 28 км улива се у реку Колубару код Ваљева. Посебно су интересантна градачка врела и изразито меандарско вијугање доњег дела речне долине. с обзиром на геолошку грађу терена, који претежно чине кречњачке стене, овај предео краси велики број прећина, преко 70 и још увек се откривају нове. Рибом најбогатија река Србије, представља прави рај за риболовце, богата поточном и калифорнијском пастрмком.


Поред природних лепота у кањону реке Градац налазе се и бројни културно- историјски споменици. Посетићемо један од њих и то манстир Ћелије у чијој порти се налази гроб Илије Бирчанина, једног од кнезова које су Турци посекли 1804. године у догађају који је познат као „сеча кнезова“.


ПОЛАЗАК: у 7.00h са железничке станице код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како би смо кренули на време.

9:00 h: Долазак у Ваљево и доручак. Доручковаћемо код Шмекера, топло препоручујем занимљиву комбинацију комплет лепиња са дуван чварцима.

10:00 h: Идемо до првог видиковца „Маркова столица“ са ког пуца поглед на цео град, мала пауза за фоткање и уживање у погледу.

10:30 h: Шетња шумском стазом до другог видиковца „видиковац изненађења“ и спуштање до манастира Ћелије

11:30 h: Посета манастиру Ћелије

12:00 h: Шетња уз Градац до Шареног платна где се налази Еколошко друштво Градац, које брине о овој реци. Чућемо њихову причу како одржавају реку чистом, са којим проблемима се суочавају и о риболовству и мушичарењу. Кратка пауза и уживање поред реке.

14:00 h: Шетња до Етно еколошког домаћинства „Скок по скок“, где ћемо направити паузу за ручак. (накнадно ће бити објављена понуда оброка и цена)

16:30 h: Повратак за Ваљево преко трећег видиковца „Мајдан“, панорама града из другог угла.

17:30 h: Долазимо у град, идемо преко старе Ваљевске чаршије „Тешњар“ до пивнице „Хаустор“, где ћемо се освежити и издегустирати локално нефилтрирано пиво „Медвед“.

19:30 h : Планиран полазак за Београд. Стижемо до 22:00

ОПРЕМА: тура обухвата лагано пешачење у природи, гастрономију и посету појединим културним знаменитостима. У складу са тим од ОПРЕМЕ су вам неопходне патике/гојзерице за пешачење и удобна одећа примерена временским условима. Такође добар апетит и расположење


ЦЕНА (минибус): 1.150 дин


урачунато: превоз и организацијски трошкови


није урачунато: доручак, ручак и освежење у пивници


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом. Молимо вас да се благовремено пријавите :)


ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализује Александра Цветковић – Сашка

064/8951330

gek.cnkudavinci@gmail.com

Мистичан, магичан, ванземаљски... Ртањ

postavljeno: 2.3.2017.

25. март:
6.15 – 22.00 h

"...Када су лепи летњи дани, око њега се играју облаци; перјасти бели облаци, гоњени у висинама ветром, закаче се за Шиљак, обавију га, таласају се и обилазе неко време око њега, затим се окаче и попну у висину... Када се густи облаци почну узвлачити уз стране Ртња и пењати уз Шиљак, готово је поуздан знак да ће бити кише; пре него што она пљусне, дуне јак ветар, магле се почну таласати и повијати по долинама и излазити на више врхове. Није редак случај да подгорину Ртња покрију облац и пљусне киша, а на Шиљку сунце греје и изнад њега је ведро" (Ратомир Стефановић - "Записи из наших планина")


Ртањ као једна од најлепших планина Србије, представља јужни огранак Карпата, удаљена око 200км југоисточно од Београда, тачније између Сокобање и Бољевца. Највиши врх је Шиљак (1565м), који представља природни феномен крашког рељефа. За Ртањ се везују бројне приче о ванземаљцима, легенде и мистерије. Такође прва асоцијација на ову планину је познати Ртањски чај – ендемска врста, која расте само на Ртњу.На брду изнад села Планиница, усред храстове шуме, између Зајечара и Бољевца настало је еко село „Гај Оскоруша“. Настало још пре око 20ак година, село је представљало један од првих тог типа. Домаћин, инжињер Синиша Огњеновић, применивши принцип термодинамике, направио је полуукопану кућу од ртањског црвеног камена. О еколошкој градњи и о другим активностима на овом имању чућемо лично од господина Огњеновића.


ПОЛАЗАК: тачно у 6.15 h са паркинга преко пута нашег Центра у 16. Октобра 38 (Миријево, између мањег Максија и поште). Дођите 15-ак минута раније, како бисмо пошли на време.

Путујемо аутопутем до Параћина, одакле се одвајамо магистралним путем за Зајечар до „Балашевића“ где скрећемо за насеље Ртањ.

9.30 h: Долазимо у насеље Ртањ.

10.00 h: Полазак на успон јужном страном, до врха стижемо за око 4 сата лаганим ходом (9 km), са успоном од 925 m. Око 14 часова излазимо на врх Шиљак (1565 mnv), где правимо већу паузу за предах, одмор, ужину, фотографисање и уживање у погледу. Спуштамо се такође јужном страном планине највише до 3 сата (9 km) и стижемо у насеље Ртањ до 17 h. Силаском у насеље Ртањ, идемо до еко села Гај Оскоруша, где ћемо се окрепити, чути занимљиву причу о еколошкој градњи господина Огњеновића и сложити утиске.

Укупна дужина стазе износи око 18 km и умереним ходом са паузама се прелази за око 7 сати.

19.00 h: Планирани полазак за Београд. Очекивано време доласка је око 22.00 h.

ОПРЕМА: гојзерице, камашне, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, одећа слојевита примерена временским условима.ЦЕНА (минибус): 1.700 дин


ИСХРАНА: из ранца (могући оброк у еко селу, накнадно ћемо вас обавестити)


ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације телефоном или мејлом. Молимо вас да се благовремено пријавите :)


ВАЖНО: Пријавом прихватате услове.


Акцију реализује Александра Цветковић – Сашка

064/8951330

gek.cnkudavinci@gmail.com